Mléko
Mléko je produkt mléčných žláz samic savců. Mléko je základním zdrojem výživy hlavně pro mláďata, která z tzv. "mleziva" získávají potřebné protilátky a vitamíny pro upevnění své imunity.
Kravské mléko je produkt mléčných žláz samice tura domácího - krávy. Mléčné výrobky patří k základním potravinám člověka. Obsahují živiny potřebné pro rostoucí organismus dítěte a mladého člověka i látky potřebné pro výživu v dospělosti. Význam mléka spočívá především v obsahu hodnotných bílkovin (3,2 %). Mléko obsahuje tuk, který je velmi lehce stravitelný a je v mléce rozptýlen ve formě jemných kapének – emulze. Mléčný cukr (4,4 %) má nejen energetickou hodnotu, ale též příznivě podporuje činnost některých střevních mikroorganismů a tím i využitelnost některých živin.
Složení mléka
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 87,6 | Na | 43 | vitamin C | 2 |
bílkoviny | g/100 g | 3,3 | K | 155 | vitamin D | stopy |
tuky | g/100 g | 3,9 | Ca | 118 | vitamin E | 0,08 |
cukry | g/100 g | 4,5 | Mg | 11 | vitamin B6 | 0,06 |
celkový dusík | g/100 g | 0,52 | P | 93 | vitamin B12 | 0,0009 |
vláknina | g/100 g | 0 | Fe | 0,03 | karoten | 0,020 |
mastné kyseliny | g/100 g | 3,7 | Cu | stopy | thiamin | 0,03 |
cholesterol | mg/100 g | 14 | Zn | 0,4 | riboflavin | 0,23 |
Se | mg/100 g | 0,001 | I | 0,031 | niacin | 0,2 |
energie | kJ/100 g | 274 | Mn | stopy | Cl | 89 |
Zdroj: http://cs.wikipedia.org
Kvalita mléka
Kvalita mléka je pravidelně kontrolována Laboratoří pro rozbor mléka Buštěhrad. Laboratoř zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti, pro stanovení hygienické kvality a ceny mléka.
V rámci kontrolní činnosti pro mlékárny (a organizace, které nakupují mléko) provádí laboratoř hodnocení jakosti bazénových vzorků mléka. Tato činnost se zpravidla týká stanovení základních obsahových složek mléka (tuku, bílkovin, laktózy a tuku prosté sušiny), stanovení počtu somatických buněk a bodu mrznutí. Stanovení celkového počtu mikroorganismů je povinně hodnocený mikrobiologický parametr.
A významným ukazatelem kvality je též test na přítomnost reziduí inhibičních látek. Z dalších parametrů dodávaného mléka laboratoř prověřuje obsah kaseinu a volných mastných kyselin. Z doplňkových mikrobiologických parametrů pak zajišťuje počet koliformních bakterií, stanovení psychrotofních a termorezistentních mikroorganismů a sporulujících anaerobních bekterií.
Více na stránkách laboratoře: http://www.cmsch.cz